29 Mart 2024, Cuma

Burkay, “Bursa, Türkiye'nin hayallerini gerçeğe dönüştürüyor”

Burkay, “Bursa, Türkiye'nin hayallerini gerçeğe dönüştürüyor”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ile göreve geldiği günden bu yana yaptıkları çalışmaları, hedefleri konuştuk. Ülkemizin güçlü zenginlik merkezi olan ve öncü projelerle önemli katkılar sunan kentimizin konumunu, vizyonunu sorduk. 'Bursa büyürse, Türkiye büyür' mottosunun ne ölçüde hayata geçtiğini dinledik.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İBRAHİM BURKAY ile göreve geldiği günden bu yana yaptıkları çalışmaları, hedefleri konuştuk. Ülkemizin güçlü zenginlik merkezi olan ve öncü projelerle önemli katkılar sunan kentimizin konumunu, vizyonunu sorduk. 'Bursa büyürse, Türkiye büyür' mottosunun ne ölçüde hayata geçtiğini dinledik. 


- Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundaki Bursa'mızı, 'Ortak Akıl' vizyonuyla geleceğe taşıyacak çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz. Göreve geldikten sonra kent ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunan projeleri hayata geçirdiniz. Bize bu projelerinizin ekonomiye yansımaları hakkında bilgi verir misiniz?


-Bursa iş dünyası olarak 2013 yılında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda önemli bir değişime imza atarken; Bursa’yı Türkiye’nin gelecek hedefleri doğrultusunda model haline getirecek 16 makro proje belirlemiştik. Ancak geride kalan 4 yıllık süreçte komitelerimizin, konseylerimizin ve kent dinamiklerimizin katkılarıyla bugün 40’a yaklaşan makro projeyle hizmet çıtasını çok daha yükseğe ulaştı. Güçlü bir strateji, güçlü bir ekonomi, güçlü bir vizyon ve güçlü bir nesil temeli üzerine planladığımız bu projeler, Bursa’mızın Türkiye ekonomisindeki öncü rolünü de güçlendirdi.

Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında 130'a yakın yurt dışı fuar ve ikili iş görüşmesi organizasyonlarınından 5 bine yakın iş dünyası temsilcimizin faydalanmasını sağladık. Ticari Safari Projemizle 80’i aşkın ülkeden 13 bine yakın kişiyi Bursalı firmalarımızla buluşturduk. BTSO Akademi Projesi kapsamında 200’ü aşkın eğitim programından 14 bin iş insanının yararlanmasına destek olduk. BTSO olarak üretim ve ihracat şehri Bursa’mıza Payitaht Çarşı Alışveriş Günleri programını, BTSO BİZ projesini, iş dünyasının ortak akılla hareket etmesini sağlayacak kümelenme grupları projemizi, yeni nesil fuar organizasyonlarımızı, BUTEKOM (Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi), Gökmen Uzay Havacılık Eğitim ve Kirazlıyayla Yaşam Boyu Eğitim Merkezi gibi 40’a yakın projemizi kentimize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Dünya ekonomisinde gelişimi kentlerin ve bölgelerin belirlediği yeni ekosistemde Bursa’mız, Türkiye’deki oda ve borsalar tarafından örnek gösterilen ve tüm ülke tarafından takdir edilen bir kimliğe kavuştu. Türkiye’nin hayallerini gerçeğe dönüştüren Bursa, sahip olduğu potansiyeli doğru hamlelerle harekete geçirildiğinde neleri başarabildiğini ortaya koydu.


 

-“Bursa büyürse, Türkiye büyür” mottosuyla yapılan çalışmaların, hedeflenen büyümeye, ihracata ve yatırıma katkısı ne ölçüde oldu?

- Türkiye, tüm zorluklara rağmen büyüme hamlesini sürdürürken Bursa, ülke ekonomisinin de üzerinde performans göstermeyi başardı. Özellikle zorluklarla mücadele ettiğimiz 2016 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 3 büyürken Bursa ise yüzde 7’lik büyüme oranıyla ülke ekonomisinde liderlik rolünü daha da güçlendirdi. Bursa iş dünyası olarak ürettiğimiz zenginlikle ülke ekonomisine sağladığımız katkıları da artırdık. Merkez bütçeye katkımız son 4 yılda yüzde 100’ün üzerinde arttı. 2013 yılında 2,1 milyar TL seviyesinde olan katkımız 2016 sonunda 4,3 milyar TL’ye kadar yükseldi. Bursa’da kişi başına düşen gelirin Türkiye ortalamasındaki payı artmaya devam ediyor. 2013 yılında 3.700 civarındaki ihracatçısıyla ülke kalkınmasının lokomotifi olan Bursa, sunmuş olduğumuz destekler ve hayata geçirdiğimiz projelerle birlikte son 4 yılda 800’ü aşkın yeni ihracatçı kazandı. Bursa, Türkiye’nin OVP için belirlediği 13.000 dolarlık kişi başı ortalama hedefini bugünden yakaladı. Devletimizin uygulamaya geçirdiği teşvik politikalarının yanı sıra projelerimizle oluşan yatırım ve ticaret ortamı ile birlikte girişimcilerimize önemli destekler sağladık. Bunun sonucunda da Bursa’da 4 yılda 16.000’den fazla şirket açıldı. Türkiye’de açılan her 100 şirketten 4’ü Bursa’da açılmış oldu. Türkiye’nin 4 dolarlık kilogram başı ortalama ihracat hedefini bugünden yakalayan kentimizin daha büyük hedeflere ulaşabilmesi adına yaptığımız çalışmalarla Ar-Ge Merkezi sayımızı 65’e, tasarım merkezi sayımızı da 6’ya çıkardık. 2013’te 23 olan Ar-Ge merkezi sayısını tasarım merkezleriyle birlikte 71’e yükselten Bursa, bu alanda İstanbul’un ardından ikinci sırada yer almaktadır. ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ vizyonunun realitesini ortaya koyan adımlarımız gösteriyor ki ülkemiz, Bursa gibi üretim merkezi kentlerimiz sayesinde hedeflerine ulaşacaktır.

 

-Ülkemiz ve kentimiz 2023 yılı hedefleri nedir ve bu hedeflere nasıl ulaşılacak, hangi çalışmalara ağırlık verilecek?

-2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşmamız ancak katma değerli üretimin payını artırmakla mümkündür. Türkiye’nin 2023’te gelmek istediği kilogram başı ortalama birim fiyatına bugünden ulaşan Bursa’mız inşallah yakın gelecekte 8 dolarlık kilogram başı ihracat hedefine de ulaşacaktır. Üretimde orta yüksek teknolojinin yoğunluğu Türkiye ortalaması yüzde 26 seviyesindeyken, Bursa bu rakamı 2’ye katlamayı başarmış durumda. Ancak yüzde 2 seviyesindeki yüksek teknolojili üretimin payını daha da yukarıya çıkarma gibi stratejik bir hedefimiz var. Temelini atmaya hazırlandığımız TEKNOSAB projemiz sayesinde bu oranı en az 4’e katlayacağız. Türkiye de hedeflerine ilk örneğini TEKNOSAB’da ortaya koyduğumuz projelerin sayısını artırarak ulaşacaktır. Ülkemizde dış ticaret fazlası veren ender kentlerin başında yer alan Bursa, ara malı ve hammadde üretimini artırmasıyla ithal girdilerini sınırlandırmayı da başardı. Türkiye’nin en yüksek dış ticaret fazlası veren kenti özelliği taşıyan Bursa’mız, bu alanda da ülke ekonomisine katkısını fazlasıyla sürdürüyor.


 

-Bursa'nın kültür ve turizm alanlarındaki hareketliliğini ve gelişimini sağlamak için belirlenen politikalar nedir? Öncü olunan sağlık turizmi çalışmaları hangi aşamada?

Ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde turizm sektörü önemli bir yer tutmaktadır. 10 yıl öncesine göre ülkemize gelen turist sayısı sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın gayretleri ve sektörün önünü açan çalışmalarla neredeyse 2 kat artmış, turizm gelirlerimiz de aynı doğrultuda gelişerek 34 milyar doları aşmıştır. Ancak, sektör temsilcileri ve iş dünyası olarak geldiğimiz noktayı kesinlikle yeterli görmüyoruz. Sektörün çeşitlendirilmesi ve nitelikli hizmet kalitesiyle 50 milyon turist ve 50 milyar doları aşan turizm geliri hedefine ulaşacağımıza inanıyorum. BTSO Turizm Konseyi’mizin çalışmaları doğrultusunda; kentimizin başta kongre ve fuar turizmi olmak üzere sağlık ve termal turizmde sahip olduğumuz potansiyeli ortaya koymak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Düzenlediğimiz çalıştay ve zirvelerle de ortak akılla Bursa’nın turizm sektöründen daha fazla pay alması için gayret sarfediyoruz. Son olarak Oda olarak Bursa’daki otellerimize kentimizle ilgili tanıtıcı dokümanların yer aldığı stantlar yerleştirdik. Sizler de biliyorsunuz, dünyada her yıl ortalama 22 milyon kişinin seyahat ettiği sağlık turizminde de Bursa’mızın potansiyelini ortaya koymak istiyoruz. Makro projelerimizden biri olan Sağlık Serbest Bölgesi kapsamında kentimize gelen yabancı sermaye girişi ve istihdam artışını, yüksek sağlık teknolojilerinin transferini ve sağlık turizminin geliştirilmesini önemli bir hedef olarak görüyoruz. Uludağ’ı, kaplıcaları, tarih ve kültür kokan yapılarıyla Bursa’mızı, kent dinamiklerimizle birlikte hak ettiği konuma taşıyacağımıza yürekten inanıyorum.


 

-Bursa'nın yeni vizyonunu nasıl tarif edersiniz? Bu vizyonu oluşturmak için atılacak, atılması gereken somut adımlar ne olmalı?

- Cumhuriyetin 100. kuruluş yılı için belirlenen kalkınma hedefini, ihracata dayalı büyüme ile yakalayabiliriz. Ancak bu hedefe, klasik sanayi üretimi ile ulaşamayız. Kişi başı milli gelir hedefimizi 25-30 bin dolar seviyesine, ihracatımızı 500 milyar dolara yükseltmenin yolu, katma değerli üretimin payını arttırmaktan geçiyor. Kuruluş çalışmalarını sürdürdüğümüz TEKNOSAB da Bursamızın ve ülkemizin gelecek yılı hedeflerine ulaştıracak milat niteliğindeki bir proje özelliğine sahip. Türkiye’nin bu sıçraması, ileri teknolojili üretime geçişle ve bunu başarabilecek 1. Bölge şehirlerinin yeniden kurgulanması ile mümkün. Ülkemizin ileri teknoloji ihracatının yüzde 60’ını, orta ileri teknolojilerde de ihracatın yüzde 80’ini karşılayan 1. Bölge, yine Türkiye’nin zenginlik üreten merkezi olacaktır. 1. Bölgenin merkezinde yer alan kentimiz deekonomik göstergelerin tamamında ilk 3’te yer alıyor. Bursa’nın ihracatı yükselince, Türkiye’nin ihracatı da aynı şekilde yükseliyor. Gerek ihracatçı sayımızın artması yönünde ortaya koyduğumuz projeler, gerekse de uluslararası pazarlardaki gücümüzün perçinlenmesi adına yürüttüğümüz çalışmaların karşılığını görmek bizler için ayrı bir gurur vesilesidir. Bursa ile ilgili hedeflerimiz ve hayallerimiz bu rakamların çok ötesindedir. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilkeli duruşumuzla ilklere imza atmaya devam edeceğiz. Bursa ekonomisinin bu gurur tablosunun ortaya çıkmasında çok büyük gayretleri olan 39 bin üyemize şükranlarımı sunuyorum. Üreterek, büyüyerek 39 bin tek yürek, ortak bir gelecek projesi etrafında kurallara uyan değil, kural koyan bir Bursa için omuz omuza çalışmayı sürdüreceğiz.

Röportaj: Kemal CANKAYA

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0


Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?